25 år med lokal opbakning: Velkendt butik får ny ejer

Kit Lundbæk åbnede sin forretning Kits Modetøj og Sko for 25 år siden. Siden da har der været op- og nedture, og lokalbefolkningen har været med til at holde hånden under forretningen. Men nu er tiden inde til at give stafetten videre.
Foto: Jakob Nilsen. Kit Lundbæk er stolt over forretningen hun åbnede for 25 år siden

Af Jakob Nilsen

Kører man hen ad Grenåvej gennem Egå, møder man en stribe af forretninger. En af disse forretninger er Kits Modetøj og Sko. Når man træder ind ad døren, møder man tøj i alle farver. Solen skinner ind gennem de store glaspartier på butikkens facade, og lyser tøjet op. Der er en renlig duft, og tøjet hænger snorrelige på bøjler gennem det dybe forretningslokale. Ved skranken står Kit Lundbæk smilende og betjener en kunde, mens hendes kollega hænger tøj op rundt i butikken.

”Det var en bare en pludselig ide”

Kit Lundbæk åbnede i 1998 sin forretning Kits Modetøj og Sko på Gåseagervej i Egå. Der var nogle år forinden kommet flere butikker til området, blandt andet en cykelhandler og en møbelforretning, som Kit Lundbæks nye forretning blev nabo til.

”Det var en fremragende strøggade. Der var tæt trafik når man kom her om lørdagen, så man skulle søge ind mod baggården for at parkere som kunde.”

Forretningen gik så godt, at Kit Lundbæk fik udbygget forretningen til den tredobbelte størrelse, som Kits Modetøj og Sko har i dag.

”Når manden kommer og skal købe julegaver og fødselsdagsgaver så ved vi, hvad de skal have.”

Kit Lundbæk har gennem 25 år gjort sin butik synlig i byen ved, at støtte blandt andet sportslige arrangementer som HEI og andre aktiviteter i lokalsamfundet. Desuden har hun gjort meget ud af at have god kundekontakt, hvilket har gjort, at hun har opbygget et godt bånd til kunderne som bor i Egå.

Svært at holde sig oven vande

Butikker i Egå har gennem årene oplevet økonomisk tilbagegang, og specielt coronapandemien var hård for Kit Lundbæks forretning. Hun var nødsaget til at sende sit personale hjem, og knokle alene for at få butikken til at køre rundt. Hun rakte ud til kunderne for at få hjælp, og opbakningen var stor.

”Vi appellerede til vores kunder på mail, om de havde lyst til at støtte os, ved at købe gavekort. Der var simpelthen så stor opbakning til det.”

Kit Lundbæk fortæller at det generelt bliver sværere og sværere, at kunne overleve som fysisk butik. Nogle leverandører giver rabatter på deres egne hjemmesider, før de fysiske butikker har mulighed for det. Kits Modetøj og Sko har ikke selv lavet en hjemmeside, da hendes kunder sætter større pris på at blive ekspederet i butikken, fremfor at handle på internettet. På trods af det, har det indtil nu ikke været nødvendigt at lukke butikken.

Fremtiden for forretningen

Efter mange år som ejer har Kit Lundbæk dog besluttet sig for at give stafetten videre. Tidligere i år solgte hun forretningen til virksomheden Cero Etage, som overtog butikken den 1. marts 2024. Kit Lundbæk ejer derfor ikke længere forretningen, men fortsætter som ansat sammen med sine kollegaer.

”Selvfølgelig er der også en udløbsdato, og på et tidspunkt gider man ikke mere, så er man for gammel, og skal bruge sit liv på noget andet.”

Selvom det er meget Kit Lundbæk lægger fra sig, er hun ved godt mod og glad for, at en større virksomhed nu kan tage ansvaret for butikken i Egå, så hun ikke længere selv skal stå med hele ansvaret. Varelageret bliver udvidet og butikken får dermed et større sortiment, og forhåbentligt får butikken lov til at bestå i endnu 25 år.

Skriv et svar